Primăria Călinești

PRIMĂRIA CĂLINEȘTI

Județul Argeș

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

08/05/2022

Sărbătorită în a doua duminică din luna mai, Ziua Naţională a Portului a fost instituită printr-o lege publicată pe 13 mai 2015, în Monitorul Oficial.

Portul popular, una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor, a trecut printr-un lung proces de evoluţie în ceea ce priveşte, în primul rând estetica pieselor de bază. De remarcat că în România se întâlnesc 112 tipuri de costume populare.

Iubitorii tradiţiilor argeșene, și a costumelor populare, au venit la Mioveni pentru a admira și a celebra costumul popular, această moștenire culturală, păstrată în lada de zestre a valorilor naționale, Ansamblul Folcloric Chindia Călinești, împreună cu edilul comunei, Mihai Georgescu și Sorin Cioc, profesorul coordonator, au pus umărul la un evenimet unic in România, parada costumelor populare.

,,Portul naţional românesc este haina noastră strămoşească şi împărătească, sfinţii din Bisericile noastre poartă haine populare de parcă ne-ar fi primii strămoşi, inima noastră este cusută pe acest port naţional.
Felicit organizatorii: Centrul Cultural Mioveni , Școala Populară de Arte și Meserii Pitești și Primăria orașului Mioveni.”
, declară, primarul Mihai Georgescu

Last modified: 08/05/2022

Comments are closed.

Translate »