Primăria Călinești

PRIMĂRIA CĂLINEȘTI

Județul Argeș

Primarul Mihai Georgescu vă invită la prima șezătoare tradițională

21/08/2021

,,Argeşul coase cu firul de aur al istoriei” 

Astazi s-a deschis la Călinesti, prima sezatoare, ca pe vremuri, din Judetul Arges.  Organizatorii sunt Primăria Călinesti, cu sprijinul și implicarea directa a domnului primar Mihai Georgescu, care a luat parte la eveniment și a supravegheat indeaproape ca totul să decurgă impecabil, și Căminul Cultural Călinesti, coordonat de Lavinia Nastase, deja consacrată pentru evenimentele sale.

Numele şezătorii tradiţionale ce va fi organizată luna de luna este „Argeşul coase cu firul de aur al istoriei”. Coordonatorul proiectului este Elza Ilina, membră activă în grupul Şezătoare Bucureşti şi participantă în comitetul de organizare a Expoziţiei Tribut Elisa Brătianu organizată în 2017 la Biblioteca Naţionala a României.

La şezătoarea tradiţională de la Călineşti au participat, două artiste populare cu renume în ţară şi peste hotare, Mariea Plopeanu are o colecţie impresionantă de ii şi de costume tradiţionale şi deţine meşteşugul cusutului încă de la vârsta de 7 ani. Mariea Plopeanu deţine în colecţia sa şi un costum popular vechi de 200 de ani, lucrat cu fir de aur şi argint.
Nicoleta Vorovenci, o altă artistă populară, vine de la Rucăr unde învaţă copiii să coasă şi să ţeasă de mulţi ani. Şezătoarea tradiţională va fi dedicată meşteşugului realizării cămăşii cu altiţă, deoarece, România se pregăteşte să intre în patrimoniul material UNESCO prezentând dosarul cămăşii cu altiţă şi avem o datorie de onoare să păstrăm viu şi nealterat acest meşteşug prin reliefarea rolului important al păstrării motivelor vechi din ia de Argeş şi Muscel, devenită simbol regal.

 

Last modified: 25/08/2021

Comments are closed.

Translate »