Trei zile de spectacole și voie bunã!
Comuna noastră, a marca 635 de ani de la prima atestare documentară a localității.
Artiști de reume au oferit spectacole de neuitat, momente artistice ce au cuprins dansuri populare din diferite zone ale județului.de asemenea au fost organizate diferite evenimente, precum și o super tombolã cu premii.
Călineștiul a fost privilegiat să găzduiască în premieră oameni de poveste, valori adevărate ale culturii și tradiției românești, care prin simpla prezență creează fascinație și pioșenie. Discreți și modești, ca toți oamenii valoroși, în trei colțișoare de creație, trei oameni desprinși parcă din basme (cifra 3 este magică în cultura populară românească) au reușit să capteze atenția tuturor.
Doamna Elza Ilina, prin șezătoarea pe care a organizat-o, ne-a transpus în meșteșugul spiritual de coasere cu motive creștine a cămășii cu altiță, intrată de anul trecut în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. Și nu spunem ”spiritual” întâmplător, deoarece este știut faptul că motivele cusute pe ii sunt realizate ”în cruci”, iar pe vremuri femeile rosteau rugăciuni înainte de a începe lucrul. În prezența dumneaei, toți vizitatorii au putut vedea câtă migală și talent necesită realizarea celebrei cămași tradiționale românești.
Tot în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO este inclusă și ceramica de Horezu, iar unul dintre reprezentanții cei mai de seamă ai acestui meșteșug, domnul Mihai Bîscu, ne-a făcut onoarea de a organiza un atelier de olărit. La acest atelier au participat atât copii, cât și adulți, fascinați de modul în care lutul poate prinde viață în mâinile unuia dintre ultimii meșteri olari în ceramică de Horezu din țară. Dacă sunteți în trecere prin zonă, pe domnul Bîscu îl găsiți în satul Olari, din Horezu, județul Vâlcea, acolo unde își are atelierul de adevărate minuni.
O altă premieră a reprezentat-o prezența domnului Alexandru Ilinca, ultimul opincar din Olt, un om minunat, cu o prezență aparte, cu povești de care nu te mai saturi ascultându-le și alături de care timpul curge altfel. Opincile meșterului Ilinca sunt cunoscute și apreciate în toată lumea, au fost purtate de Regele Charles al III-lea al Marii Britanii, dar și de Emanuel Macron. Și, pe cât de fabulous, pe atât de modest este: tot timpul cu zâmbetul pe buze, glumeț, dornic să împărtășească taina pielăriei oricui vrea s-o cunoască.
Ne-au fost alături, #vicepreședintele Consiliului Județeam Arges, domnul Adrian Bughiu, dar și consilierii județeni, parlamentari, primarii din orașele și comunele din zona limitrofă, la eveniment a fost prezent și primarul din Călinești-Oaș din Satu Mare.
Last modified: 19/06/2023